#

Hódi Lilla

MSc Táplálkozástudományi
szakember

Hódi Lilla vagyok, MSc táplálkozástudományi szakember és hatha jóga, valamint gerincterápiás jógaoktató. Tanulmányimat illetően biológusnak indultam, majd mire lediplomáztam már tudtam, hogy a biológiának elsősorban az alkalmazott területei érdekelnek.

Így kerültem kapcsolatba a táplálkozástudománnyal, amely a természettudomány, az élelmiszertudomány és az orvostudomány metszéspontjait vizsgálja. Egy olyan integrált tudományterület, amely kontextusában szemléli az emberi szervezetet.

Feladata megérteni az egészséges – nemcsak betegségtől mentes, de optimális – állapotot fenntartó élettani és biokémiai folyamatokat a környezeti hatások – életmód és táplálkozás – tükrében. Ha a szervezet kibillen az egyensúlyi állapotából, akkor kompenzációs mechanizmusok révén igyekszik azt ellensúlyozni, ám egy sor ilyen folyamat dominó-effektusként fogja felborítani a szervezet működését.

A fogaskerék elmélet ugyanolyan jól működik itt is, akárcsak a mozgásszervrendszer kapcsán, melyet a jóga által szintén volt szerencsém megismerni. Tehát ha egy ponton működészavar áll be, akkor a többi, vele összhangban működő folyamatra is hatással lesz, ami majd tünet vagy inkább tünetcsoport formájában fog manifesztálódni.

A svédcsavar pedig az, hogy jól irányzott támogatással a folyamat megfordítható és a mechanizmusok, mint egy önregenerációként képesek visszaállítani a szervezet egyensúlyi állapotát, még a betegségek kialakulása előtt. Munkám során a tünetek mögött meghúzódó ok-okozati összefüggések megkeresésével és megértésével, továbbá a szervezet önregenerációs folyamatainak célzott támogatásával szeretném segíteni a hozzám fordulókat. Úgy hiszem, hogy a jövő, de már a jelen egészségmegőrzése és gyógyítása is ezen az alapszemléleten kellene, hogy nyugodjon: közelítsük meg az embert az egészség felől, keressük és értsük meg a kóros folyamatok miértjeit, és természetes módszerekkel az életmód-táplálkozás révén nyúljunk bele és fordítsuk vissza a folyamatot. Olvassunk a testünk jelzéseiből, próbáljuk megérteni a gyökérokokat és adjuk meg a szervezetünknek azt, amire szüksége van az optimális működéshez.

Ha nagy egészként tekintünk az emberre, akkor az egészségmegőrzésnek számos aspektusa van, és közülük egy a táplálkozás. Ám egy olyan élettani folyamatról van szó, amely jól jelképezi a környezetünkkel való szoros kapcsolatunkat is. Az emésztőtraktusunkat bélelő nyálkahártya képezi a határt a külvilág és a szervezet belső környezete között. Ezen a határon számos sorsdöntő élettani folyamat zajlik, mely kihatással van az anyagcserénkre és az immunfolyamatainkra is. Úgy gondolom, hogy a mai világban, ahol az embert érintő betegségek ok-okozatában jellemzően az életmód játsza a legnagyobb szerepet, az egészségünk megértésébe fektetett tudás és megőrzésébe fektetett energia az egyik leghatékonyabb eszközünk lehet a civilizációs betegségek és újgenerációs járványokkal szemben.

#
#
#
#
#